Wedding Ceremony

Well, you know how it feels when kena paksa pergi kenduri kahwin? One of the worst feelings ever, ugh! I don't have a problem with the wedding ceremony actually. But I do have a problem dengan orang-orang yang attend that majlis kahwin. You know, that makcik-makcik kepochi type yang suka tanya soalan luar skema like, "yang ni bila lagi nak jalan?" or "belajar dekat mana? eh, kenapa ambik course tu, nanti nak kerja apa?" or "dah ada yang punya ke belum ni? orang dulu baya awak ni dah masuk anak 2 dah" or "kau ni dah lama menjanda/duda, bila lagi nak cari pengganti?" or "sampai bila nak jadi anak dara tua/bujang terlajak. tak merasalah mak kau nak timang cucu dari kau" or etc etc etc.

People please, it's not funny you know. It's irritating and annoying kalau dah semua orang tanya soalan yang sama. Imagine kalau ada 20 orang yang kau kenal then, kau kena jawab soalan yang dekat 20 orang tu. How do you feel?

It's fun bila kita dapat pergi majlis orang sebab dapat tengok orang yang kita kenal/rapat kahwin. Kita bagi dia hadiah/duit, doakan dia bahagia, dapat jumpa saudara/kawan yang dah lama tak jumpa (it's like having a short reunion party), tengok orang chit chat asking about each other's lives.  But you know what, that soalan luar skema shouldn't be asked.

You can ask "that" question but ask in a proper way lah instead of sindir-sindir orang macam tu. Do you know that other people also have feelings? Or should I teach you how to be sensitive to other people's feelings?

Tags:

Share:

0 comment(s)

Inappropriate comment will be removed. Thank you :)